CAUTĂ:
 Cluj-Napoca. Ghid multicultural

Cluj-Napoca. Ghid multicultural*

Publicația urmărește promovarea patrimoniului cultural local, prin încurajarea turismului cultural-artistic și a caracterului multicultural al acestuia.

Acest ghid contribuie la cunoașterea și aprecierea identității multiculturale a municipiului Cluj-Napoca, de către comunitatea locală și turiștii din țară și străinătate. Demersul are deopotrivă un impact pozitiv asupra relațiilor interetnice, generând un model de valorificare a identității multiculturale în beneficiul propriei comunități, fiind o continuare firească a Strategiei multiculturale a Clujului elaborată de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca. Ghid multicultural reprezintă o invitație prietenoasă pentru a descoperi un spațiu inedit al conviețuirii, bogat în experiențe istorice și culturale caracteristice Europei Centrale. Publicația se adresează turiștilor care doresc să descopere Clujul și multiculturalitatea prin care se definește, ghidând pașii acestora de-a lungul a șapte trasee.

Editat în 4 limbi (română, maghiară, germană și engleză) și distribuit gratuit în 5.000 exemplare (ediția princeps), prin Centrul de Informare Turistică al orașului, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, acest ghid va contribui, pe de o parte, la sensibilizarea comunității locale față de diversitatea etnoculturală care o caracterizează, și, pe de altă parte, la promovarea potențialului multicultural al orașului. Ghidul a fost realizat de o echipă multietnică de istorici, fotografi, traducători, experți în comunicare, multiculturalism și concepție grafică, buni cunoscători ai comunității locale.

Conceput la inițiativa Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, apariția primei ediții a ghidului a fost încurajată și sprijinită, pe de o parte, de Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Relații Interetnice și, pe de altă parte, de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Eforturile lor reunite propun o perspectivă inedită asupra Clujului, servind ca model oricărui spațiu citadin multicultural. Este general agreat faptul că turismul cultural poate deveni o sursa de venit importantă pentru bugetele locale. Astfel, având un impact important asupra dezvoltării turismului cultural-artistic și religios-ecumenic, inițiativa poate fi ulterior replicată și la nivelul altor comunități multiculturale din țară.

Lansarea ghidului a avut loc la 9 februarie 2010, în Centrul de Cultura Urbană din incinta Bastionului Croitorilor, pus la dispoziția organizatorilor cu generozitate de Centrul de Informare Turistică a Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Aflată la a doua ediție, publicația contribuie la implementarea prevederilor Hotărârii nr. 353 din 26 iunie 2007 a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Strategia de dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca, care definește dezvoltarea politicilor comunitare în domeniul multiculturalismului ca una din direcțiile strategice prioritare pentru perioada 2007-2013.

 Caracteristici
 Format 11,8 x 21 cm, 72 de pagini;
 Editată în patru limbi (română, maghiară, germană și engleză);
 Conține peste 180 de fotografii artistice din Cluj-Napoca;
 Recomandă și prezintă șapte trasee de vizitat;
 Conține o hartă a centrului orașului, cu cele șapte trasee recomandate;
 Recomandă restaurante, cafenele și cofetării cu o notă multiculturală;

*Cluj-Napoca. Ghid multicultural / Kolozsvár. Multikulturális útikalauz / Klaunsenburg. Multikultureller reiseführer / Cluj-Napoca. Multicultural Guide, Ovidiu PECICAN și Tamás LŐNHÁRT (texte), Cluj, Edit. CRDE, 2009, 72 p., ISBN 978-973-7670-13-7.

NOU!!! EDIȚIA 2011
Cluj-Napoca. Ghid multicultural - ediția 2011
Cluj-Napoca. Ghid multicultural - ediția 2011 - ofertă de preț

Cluj-Napoca. Ghid multicultural - ediția 2009

 
 
© 2002 CRDE
ACTUALIZAT: 17-12-2018