CAUTĂ:
 
 ŞTIRI
 Europa afirmă că romii sînt discriminați, măsurile întîrzie
  Situația rromilor în țările Uniunii Europene rămîne o problemă ce încă își așteaptă rezolvarea. Instituțiile europene se mișcă greu, deși luări de poziție s-au înregistrat la toate nivelurile.
 Gheorghe Sarău: „Se așteaptă prea mult de la educație”
  „Părintele” învățămîntului pentru rromi din România, Gheorghe Sarău crede că e nevoie de asigurarea unui minim al nivelului de trai și că educația nu este suficientă pentru a schimba situația precară din multe comunități de rromi. Un interviu publicat de revista studențească Infocampus.ro.
 A apărut "Istoria minorităților naționale din România"
  Lucrarea a fost editată de Project on Ethnic Relations (PER) la Editura Didactică și Pedagogică.
 
   

Volumul "Multiculturalismul liberal"
 

Multiculturalismul liberal. Bazele normative ale existenței minoritare autentice*

Este sau nu democrația posibilă în condițiile diversității etnoculturale? Este idealul statului de drept o utopie? Cu aceste întrebări se confruntă filosofia politică, mai ales în contextul evoluțiilor recente pe scena politică internațională.
Democrația și îngrădirea libertății de a fi diferiți, tirania majorității și respectarea drepturilor individuale, acestor contradicții ale lumii contemporane le vede autorul – din perspectiva teoriei liberale a drepturilor minoritare a lui Will Kymlicka – soluționarea printr-un consens universal, privit cu rezerve însă, în condițiile în care idealul statului de drept liberal rămâne încă o ficțiune.

• Dimensiunile problemei
• O posibilă soluție
• Critica soluției propuse
• Consecințe normative
• Democrație multiculturală

Levente Salat, conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității Babeș-Bolyai și doctor în filosofie politică la Facultatea de Filosofie a aceleiași universități, este, începând din anul 2000, președinte executiv al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală. În 1998 a petrecut o perioadă ca Visiting Scholar la Universitatea din Ottawa, Departamentul de Filosofie, dedicându-și studiile problemei multiculturalismului.

*Multiculturalismul liberal. Bazele normative ale existenței minoritare autentice, Levente SALAT, Editura Mentor, Tg-Mureș, 2001, 346 pagini, ISBN 973-599-002-04. 

 Multiculturalismul liberal – întregul volum

 

 
   
    
© 2002 CRDE
ACTUALIZAT: 17-12-2018