CAUTĂ:
 
 ŞTIRI
 Europa afirmă că romii sînt discriminați, măsurile întîrzie
  Situația rromilor în țările Uniunii Europene rămîne o problemă ce încă își așteaptă rezolvarea. Instituțiile europene se mișcă greu, deși luări de poziție s-au înregistrat la toate nivelurile.
 Gheorghe Sarău: „Se așteaptă prea mult de la educație”
  „Părintele” învățămîntului pentru rromi din România, Gheorghe Sarău crede că e nevoie de asigurarea unui minim al nivelului de trai și că educația nu este suficientă pentru a schimba situația precară din multe comunități de rromi. Un interviu publicat de revista studențească Infocampus.ro.
 A apărut "Istoria minorităților naționale din România"
  Lucrarea a fost editată de Project on Ethnic Relations (PER) la Editura Didactică și Pedagogică.
 
   

Volumul "Ruleta: români și maghiari: 1990–2000, jurnal tematic"
 

Ruleta: români și maghiari: 1990–2000, jurnal tematic*

Aflat la baza conceptului modern de democrație, respectul diferenței implică, înaintea schimbărilor de ordin politic, o mutație de mentalități. În eforturile ei de întâlnire cu identitatea europeană, România s-a confruntat – și încă se confruntă – cu un factor de risc maxim: chestiunea minoritară.
Rolul covârșitor al societății civile în schimbarea mentalităților, implicarea unor personalități ale scenei politice contemporane în evenimente care au destabilizat poziția României pe plan internațional, motivațiile subterane ale întreținerii unor tensiuni interetnice – toate acestea sunt cuprinse de Gabriel Andreescu într-un „jurnal tematic” care acoperă primul deceniu post-revoluționar, și aduce revelații mult dincolo de tema minoritară.

"Cartea lui Gabriel Andreescu, Ruleta este construită asemenea unui jurnal al felului în care s-a născut doctrina românească a minorităților naționale. Conceptele filozofice nu sunt altceva decât răspunsul rațional, întemeiat pe dreptul internațional și pe experiența europeană pozitivă, la cerința evitării conflictelor etnice. Această carte este și un jurnal al relațiilor dintre români și maghiari intre 1990-2000. Relații traversate de tensiuni și conflicte, chiar sângeroase, dacă ne amintim de evenimentele din martie 1990 de la Târgu-Mureș, sunt descrise în carte ca un joc de ruletă rusească în care nu știi niciodată când iese pe țeava revolverului cartușul ucigaș.” (Ana Ludșan, Observator cultural)

*Ruleta: români și maghiari: 1990–2000, jurnal tematic, Gabriel ANDREESCU, Editura Polirom, Iași, 2001, 360 pagini, ISBN 973-683-786-6. 

 Ruleta – întregul volum

 

 
   
    
© 2002 CRDE
ACTUALIZAT: 07-11-2010