CAUTĂ:
 Autonomiști și centraliști. Enigmele unor decizii istorice. Transilvania de nord din septembrie 1944 până în martie 1945

Autonomiști și centraliști. Enigmele unor decizii istorice. Transilvania de nord din septembrie 1944 până în martie 1945*

În mai tot veacul al XX-lea, destinul și statutul Transilvaniei au însemnat mult mai mult decât sursa unui potențial conflict româno-maghiar, ori un focar al tensiunilor regionale. Deciziile legate de apartenența acestui spațiu s-au reflectat întotdeauna și în raporturile dintre marile puteri.

Este tocmai ceea ce ne propunem să urmărim și în volumul de față, punînd la dispoziția cititorilor atât un consistent număr de documente de epocă, cât și interpretarea celor doi autori asupra evenimentelor de atunci.

Tema volumului de față este prezentarea evenimentelor din Transilvania de Nord în intervalul septembrie 1944 – martie 1945, cu referire specială la așa-numita perioadă a „separatismului”. Cea mai mare parte a studiului nostru introductiv este alcătuită din prezentarea și analiza acestei perioade de patru luni, realizând înainte și o scurtă trecere în revistă a premiselor directe, care elucidează schematic modalitățile de rezolvare a problemei Transilvaniei în concepția diverșilor experți (maghiari, români și sovietici).

Evident, credem că nu suntem încă în măsură să oferim cititorilor o sinteză istorică completă, de anvergură monografică, cu privire la Transilvania de Nord în toamna anului 1944 și în primăvara lui 1945. Pentru acest lucru mai este nevoie încă de mulți ani de muncă de investigație. Studiul de față reflectă doar cele știute în prezent (în 2004 a fost încheiată redactarea studiului introductiv) despre acest subiect.

După studiul introductiv vor urma 22 de documente. La întocmirea anexei, rațiunea de bază a fost în primul rând prezentarea evenimentelor din săptămânile dinaintea îndepărtării administrației române care a ocupat parțial Transilvania de Nord. Am dorit să înfățișăm nu doar principalele elemente ale politicii Bucureștiului față de maghiari și de Transilvania, ci și față de celelalte regiuni.

Totodată, pe temeiul surselor rusești care ne stau actualmente la dispoziție, am dorit să prezentăm și perspectiva sovieticilor (nu de puține ori cu aspecte contradictorii). În sfârșit – și acest lucru constituie cea mai mare parte a documentelor prezentate – am vrut să facem cunoscută cititorului activitatea grupului de la Cluj care a militat pentru autonomia regiunii.

Publicarea volumului a fost finanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

*Autonomiști și centraliști. Enigmele unor decizii istorice. Transilvania de nord din septembrie 1944 până în martie 1945, de Mihály Zoltán NAGY și Gábor VINCZE, Cluj, Edit. CRDE, 2008, 200 p., ISBN 978-973-86239-8-9.

Cuprins; Cuvânt înainte; Abrevieri; Transilvania de Nord între cele două ocupații românești (septembrie 1944 – martie 1945); Bibliografie
Lista documentelor; Documente; Ilustrații

Întregul volum

 
 
© 2002 CRDE
ACTUALIZAT: 17-12-2018