CAUTĂ:
 Relațiile româno-maghiare și modelul de reconciliere franco-german

După căderea comunismului, relațiile dintre România și Ungaria au evoluat cu precădere sub influența unor considerente de ordin geopolitic, în funcție de convergența unor interese comune. Iar aceste considerente au fost percepute în decursul ultimilor ani în mod diferit de o parte sau de alta, din diverse perspective.

Fără a ignora importanța unor etape deja încheiate cu succes, se pune întrebarea dacă drumul parcurs nu este cumva insuficient, dacă apropierea dintre cele două țări și cele două națiuni nu este încă un capitol deschis, cu multe posibilități, resurse, cerințe neexplorate.

De aceea, ancheta ce se regăsește în volumul de față vizează identificarea acestor repere ale colaborării și apropierii dintre cele două națiuni. Am dorit să aflăm opiniile și sugestiile unor personalități importante din cele două țări, cu pondere reală în modelarea acestor relații în propriul lor domeniu de activitate, având convingerea că ideile exprimate vor contribui la conturarea unei viziuni mai clare și la elaborarea unor acțiuni concrete și utile.

Din punct de vedere editorial, volumul – având 640 de pagini și un tiraj de 500 de exemplare – a fost realizat în parteneriat de către Fundația CRDE și Liga Pro Europa, și poate fi obținut de la sediul din Cluj al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală.

*Relațiile româno-maghiare și modelul de reconciliere franco-german / A román-magyar kapcsolatok és a francia–német megbékélési model / Romanian-Hungarian Relations and the French-German Reconciliation, volum trilingv editat de Levente SALAT și Smaranda ENACHE, Cluj, Edit. CRDE, 2004, 640 p., ISBN 973-86239-5-2.

Argument; Biroul de Tineret Franco-German. Un caz de succes al educației pentru pace și al cooperării interculturale în Europa; Invitația de participare
Răspunsuri - partea I-a
Răspunsuri - partea a II-a
În loc de concluzii; Documente; Despre autori

 
 
© 2002 CRDE
ACTUALIZAT: 17-12-2018