CAUTĂ:
 
 PROGRAMELE CRDE
Inițiative de bună guvernare în comunități multietnice
Dezvoltare comunitară în comunități multietnice
Cercetare și documentare privind minoritățile etnice
Educație multiculturală
Integrare europeană
Promovarea dialogului interetnic
Burse de studiu, practică profesională
Promovarea incluziunii sociale
Achiziții publice
 
Dezvoltarea capacităților și resurselor umane în comunități dezavantajate

Proiectul urmărește dezvoltarea capacităților și resurselor umane în trei comunități dezavantajate din județul Mureș, cu scopul de a iniția activități generatoare de venit, în contextul restructurării industriale.

 Scopul proiectului:

Scopul proiectului este de a forma resurse umane și capacități în rândul grupurilor dezavantajate prin oferirea de instrumente specifice pentru inițierea și susținerea activităților generatoare de venit, în contextul restructurării industriale.

 Obiective specifice:

 Dezvoltarea și implementarea unui program de formare de resurse și capacități la nivel comunitar în comunități sărace, cu reprezentare ridicată a etniei rome
 Calificarea unui grup de lideri comunitari prin dezvoltarea sau îmbunătățirea propriilor abilități de a iniția și susține proiecte și activități generatoare de venit – formarea lor pentru a deveni persoane resursă pentru comunitate
 Insuflarea încrederii în forțele proprii și îmbunătățirea capacităților de auto-susținere ale comunităților dezavantajate prin asistarea lor în identificarea și soluționarea propriilor probleme.
 Transferul de know-how în domeniul inițierii și susținerii activităților generatoare de venit și al micilor afaceri de familie, prin formarea unor persoane resursă care să aparțină comunității și să poată oferi asistență și sprijin real membrilor ei
 Facilitarea de contacte între comunitățile românești și ungare care derulează la nivel local activități generatoare de venit, precum și asistarea lor în formarea unei rețele de sprijin româno-ungare
 Creșterea activismului comunitar în rândul populației defavorizate, dezvoltarea unei atitudini pro-active și participative în rândul membrilor comunităților, în special în cazul liderilor de opinie.
 Încurajarea cooperării dintre comunitățile de romi vizate și autoritățile publice locale.

 Grupuri țintă:

Grupurile țintă sunt trei comunități sărace cu componență multietnică din județul Mureș: Chiheru de Jos, Porumbeni și Ogra. În cele trei comunități alese pentru derularea activităților proiectului procentajul etniei romilor este între 10 și 25.

 Activități:

Proiectul își propune realizarea unei analize a nevoilor existente în comunități, cu scopul de a structura programe de formare adresate în mod specific grupului țintă menționat. Aceste cursuri au menirea de a asigura transferul de know-how, de a forma și pregăti participanții pentru folosirea proceselor și instrumentelor de lucru adaptate restructurării industriale, în scopul inițierii unor forme organizate de acțiuni generatoare de venit.

Activități derulate în cadrul proiectului


 
 

Coordonator de proiect:
Mária Kovács

Perioada de desfășurare:
ianuarie - decembrie 2003

Acoperirea geografică:

Chiheru de Jos, Porumbeni și Ogra (jud. Mureș)

Parteneri:
Hungarian Foundation for Self-Reliance

Finanțatori:
- The Agency for Regional Development - Center
- Fundația pentru o Societate Deschisă, România

 

 
   
    
© 2002 CRDE
ACTUALIZAT: 07-11-2010